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Lonewolf

Habolokia

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Lonewolf

Ibrido selezionato da Talas che gentilmente ha pubblicato le sue foto e spiega come l'ha ottenuto in questo topic

 

che per comodità riporto anche qui sotto ...

 

mini-DSC02503.jpg

 

 

The Habolokia or the Choclate Habanero x Bhutt(Bih) Jolokia started life as a number of cross projects from myself,greg my brother and my cousin mark and also a few close friends who had exprience growing chillis in 2006/early 2007 a number of varietys where chosen..some are still onging.

 

mini-DSC02506.jpg

 

The Chocolate Habanero and Bhutt/Bih Jolikia 6 plants of each where chosen for crossing and all plants had been islolated and where `pure`.Tbag method was used for isolation in all grows.

 

Greg/Mark have facility for growing all year round so batches could be produced quickly through hydroponic and agriculture floresecent lights.

 

The crossings produced some viable seed and 5 of us planted the seed in around may/june 2007,the results where mixed and we grew in f1/f2/f3 stages through 2007/2008 the f3 stain showed the best results with about 25/30 plants and consistant peppers in size/Color/abundance.

 

mini-DSC02504.jpg

 

Hydroponic systems where used,as was soil growing,cocoa it seems that the habolokia thrived when we grew them all in Hydroponic systems (NFT/Airoponic)n f2/f3 stages with consistant nutrients across all grows..topgrow.

 

mini-DSC02507.jpg

 

 

This cross was a lucky one in terms of producing a plant with consistant traits of both parents, flavor being the most important and regular fruit with heavey cropping and to grow in cooler or very hot enviroments.

 

Although crossing plants in the C.chinese variety is fairly straight forward and many varietys in the Naga/Jolokia/7pot/Scorpion have apperead in the last few years getting consistant results is not always easy as first it might seem

and aim at the beginning for what you whish to achieve is wise as using as many plants as possible as different results most arise after f1 stages and stabilty is always what you need to be looking for as your final result.

Its now grown In North America/Southa America/Australia and Across the Eurozone and by many friends here.

 

 

 

mini-DSC02510.jpg

 

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Stefania

Compilatore: Lonewolf 2013

Capsicum chinense Jacq.

Habolokia

Ibrido stabile ottenuto dall’incrocio tra un Habanero Chocolate e un Bhut Jolokia.

E’ stato il primo ibrido superhot di color chocolate, rilasciato già nel 2007 e incredibilmente stabile nonostante il breve periodo di selezione.

I frutti hanno forma a cuneo, spesso curvi.

Maturano da verde cupo a marrone scuro.

L’esocarpo non è molto rugoso, ma all’interno è interamente rivestito di placenta chiara e inserisce a pieno diritto questa varietà tra i superhot.

La pianta puo’ raggiungere un’ altezza notevole (2 mt) e spesso produce foglie di dimensioni ragguardevoli.

La produttività è relativamente bassa.

 

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Stefania

Big jolokia 2014

 

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Stefania
Compilatore Toolshed 2015


Rispetto a quanto trovate descritto nel topic di presentazione della varietà, aggiungo solo che: per dimensioni della pianta è il chinense più grosso e poderoso che ho mai coltivato, ed ha una buona produttività; il frutto dà effettivamente l'idea di ibrido, nel senso che presenta le caratteristiche di tutte e due le varietà; ha una piccantezza davvero devastante e, come sapore/aroma ed impatto all'assaggio, pende secondo me più verso l'habanero chocolate (ma sono molto poco esperto di bhut).

L'ho consumato fresco giusto un paio di volte ma coi frutti ci sto facendo di tutto: salsine varie, marmellata (con cipolle :crazy: ), spero di riuscire a fare un altro raccoltino per produrre un po' di polvere.


Dalla foto non so se si vede, ma qua la capsaicina proprio gronda....terrificante!



E niente, quasi non ci credo e mi rincresce aver scoperto la varietà solo ora: ciò rafforza la mia convinzione che chi va a caccia dell'ennesima dubbia variante commerciale del bhut senza aver prima provato questa prelibatezza, non capisce un capso.



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Guest
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